Meny
"helhetlig og helhjertet"

SEO - Norges mest undervurderte markedskanal

Dersom du er villig til å gjøre jobben er søkemotoroptimalisering (SEO) en av de mest lønnsomme markedskanalene der ute. Så hvordan fungerer SEO og hvorfor er det så viktig?
Kategori: Søkemotoroptimalisering
Kategori: Søkemotoroptimalisering

SEO - Norges mest undervurderte markedskanal

Dersom du er villig til å gjøre jobben er søkemotoroptimalisering (SEO) en av de mest lønnsomme markedskanalene der ute. Så hvordan fungerer SEO og hvorfor er det så viktig?

Hva er søkemotoroptimalisering?

Det snakkes jevnlig om den nært forestående “butikkdøden” ettersom stadig flere handler sine varer og tjenester på internett. I tråd med dette er det også viktigere enn noensinne å rangere høyt i søkeresultatet på søkemotorer og dermed synliggjøre seg i havet av konkurrenter der ute.

Kort forklart handler søkemotoroptimalisering (SEO) om å påvirke synligheten til en nettside i det organiske søkeresultatet, og dermed tilrettelegge for at flest mulig brukere skal finne frem til nettsiden din når de søker etter dine varer eller tjenester.

Søkemotoroptimalisering er altså et samlingsbegrep for mange forskjellige metoder, prosesser og strategier for å optimalisere nettsiden din slik at den blir så synlig som mulig i søkeresultatet og relevant for søkeord som brukes for å finne tjenestene du tilbyr.

Hvorfor bør du bruke tid på SEO?

Har du en nettside eller nettbutikk er som regel målet å få flest mulig besøkende for å kjøpe dine produkter/varer, lese dine innlegg, dele dine oppskrifter eller bestille tjenestene du tilbyr.

Ved å fokusere på SEO vil du over tid oppnå høye rangeringer i søkeresultatet for søk, søkeord og søkefraser som er relevant for din virksomhet og produktene/tjeneste du tilbyr kundene.

Dersom din nettside befinner seg øverst i det organiske søkeresultatet for et spesifikt søkeord eller søkefrase, betyr det at Google/søkemotoren har anslått din nettside, eller en enkelt side på din nettside –  som mest relevant for det aktuelle søket, og at du har det beste “svaret” på brukeren sin henvendelse.

Realiteten er at de aller færreste utnytter sitt fulle potensiale når det kommer til organisk trafikk. Fordelen med SEO er at det bidrar til nettopp dette, og husk –  organisk trafikk er gratis trafikk!

SEO skaper trafikk og verdifull eksponering

Tenk deg at din nettside får 3500 besøkende hver måned fra organiske søk. Ved å gjennomføre SEO tiltak ser vi ofte at trafikken har potensiale til å stige med flere hundre prosent ved å optimalisere og gjøre nettsiden mer relevant for kundegruppen og de søkene som faktisk gjennomføres av din kundegruppe.

Søkemotoroptimalisering bidrar til:

Pc skjerm som viser grafer og netttrafikk
SEO bidrar til mer trafikk til nettsiden

Hvordan avgjøres det hvor nettsiden din havner i søkeresultatet?

Google har avanserte algoritmer som bedømmer over 200 individuelle faktorer som er avgjørende for hvor en enkelt nettside havner i søkeresultatet for et søkeord eller en søkefrase.

Google skanner (indekserer) og samler inn informasjon om hver eneste side på nettsiden din med jevne mellomrom, og vil på bakgrunn av sine suksessfaktorer gi nettsiden din en samlet “poengsum”.

Nettsidens totale poengsum kombinert med brukerens tidligere søk og lokasjon, avgjør hvor nettsiden havner i søkeresultatet.

Spill på lag med Google og ikke ta snarveier!

Googles hovedmålsetning er å skape en best mulig opplevelse for sine brukere, tilrettelegge for at de skal finne det de leter etter og at de ledes til trygge nettsider med godt innhold.

Søkemotoroptimalisering har endret seg enormt i løpet av de siste 10 årene, og Google utvikler og forbedrer stadig sine algoritmer for å forbedre tjenesten for sine brukere. Dette har gjort at søkemotoroptimalisering i dag er mye mer komplisert og omfattende enn tidligere.

Søkemotoroptimalisering i dag handler om:

SEO består av 4 hovedområder

Søkemotoroptimalisering har som nevnt blitt et bredt fagfelt i løpet av de siste 10 årene og deles vanligvis opp i 4 hovedområder:

Teknisk søkemotoroptimalisering

Teknisk SEO omhandler alle tekniske faktorer på din nettside som på en eller annen måte har en betydning eller påvirkning på SEO og synlighet.

Dette kan eksempelvis være å sørge for at Google indekserer siden riktig, at du bruker riktige koder for å beskrive innholdet på nettsiden (Schema), opplastingshastighet, sidestruktur, URL-struktur, sidetitler, overskrifter og metabeskrivelser.

On-page SEO

Handler om alt som er på din nettsiden og som er synlig for besøkende.

Det er altså innholdet på nettsiden din i form av tekst, bilder, video og lyd.

On-page SEO handler om å optimalisere innholdet ditt slik at det er forståelig for søkemotor og synlig for brukere som er på jakt etter den aktuelle informasjonen.

Off-Page SEO

Omhandler alt andre nettsider sier eller “forteller” om din nettside.

Mye av Off-page SEO handler om å få eksterne aktører til å lenke til din nettside. Det betyr at den eksterne aktøren ønsker å dele og anbefale din nettside til andre, og dette forteller søkemotorer at din nettside er relevant og interessant for et aktuelt tema.

Søkemotorer tolker gode lenker som en anerkjennelse av din nettside og sier indirekte at nettsidens innhold er bra og troverdig. Dette medfører naturlig nok at Google vil lede brukerne sine hit, og nettsiden din blir mer synlig i det organiske søket.

Lokal SEO

Lokal søkemotoroptimalisering bygger på mange av de samme prinsippene som vanlig SEO, men med mer fokus mot å gjøre en bedrift, butikk eller lignende synlig i sitt nærområde. Viktige faktorer innen lokal SEO er å lage en god og utfyllende Google min bedrift profil for bedriften og en av hovedmålsetningene er å havne blant de 3 øverste på Google Maps.

Lokal SEO er spesielt relevant for de som driver butikk og ønsker flere kunder inn dørene.

Lokal SEO hjelper kundene å finne din bedrift når de er i nærheten.

Hvordan lage SEO vennlig innhold?

Selv om det er summen av Google´rangeringsfaktorer som er avgjørende for organisk synlighet, er det likevel ikke til å komme unna at innholdet på siden din er utrolig viktig.

Uten innhold er det umulig å bli synlig i søkeresultatet

Gjennomsnittsinnholdet for nettsider med topp plassering på Google er nesten 1900 ord, og det er ikke tilfeldig!

Merk likevel at dette kan variere veldig fra land til land, bransje til bransje og hvor stor konkurransen er.

Skriver du kvalitetsinnhold om et tema som få andre har gjort før deg, kan du sikre deg god rangering raskt.

Dessverre er som oftest et tema allerede besvart av tusenvis av nettsteder, og da gjelder det å skrive bedre enn dine konkurrerende nettsider for å gjøre deg fortjent til en god rangering

Hvor mye skriver dine konkurrenter om samme tema?

Et godt sted å starte er å sjekke konkurrerende nettsider som skriver om samme tema som du ønsker høy rangering for. Dette er ingen fasit, men vil gi deg en pekepinn på hvor mye innhold som kreves for å ranke høyt for det aktuelle tema.

Tenk på dette når du lager innhold til nettsiden

Når en bruker stiller et spørsmål i søkefeltet på Google, vil den siden som svarer best på dette spørsmålet ofte bli belønnet med den beste plasseringen.

Dette er en tankegang som alltid bør ligge i bakhodet når du lager innhold til nettsiden din.

Antall ord har ingen betydning om ikke innholdet er relevant og viktig for sidens tema, eller for de søkeordene og frasene du ønsker at siden skal rangere høyt for.

Finn ut hvilke søkeord, søkefraser og spørsmål den aktuelle siden skal være synlig for, og lag deretter innholdet tilpasset disse.

Eksempel:

Dersom jeg hadde bestemt meg for at denne bloggposten skal bli ansett som relevant for søkefrasen “hva er seo”, må jeg rett og slett å forsøke å svare på spørsmålet på en bedre måte enn konkurrerende nettsider.

En må forsøke å skrive verdifullt og unikt innhold som din målgruppe har nytte av. Driver du en byggvareforretning kan det eksempelvis være lurt å svare på kjente kunde problemstillinger som hvordan bruke ulike verktøy som selges, hvilke materialer en bør velge til forskjellige prosjekt, hvordan bygge terrasse selv etc.

Vær obs! Google endrer spillereglene kontinuerlig

Hvilke algoritmer som avgjør hvor nettsider havner i søkeresultatet, bestemmes av søkemotorene. SEO er derfor et fagområde i konstant endring og det er viktig å henge med i svingene!

Årsaken til dette er at Google kontinuerlig lanserer oppdateringer og endringer av algoritmen sin, med mål om å forbedre opplevelsen til sine brukere.

Plutselig er det sider med høy opplastningshastighet som skal prioriteres i søkeresultatet. Eller at brukerne deres utelukkende skal ledes til HTTPS nettsider.

Her gjelder det å følge med i timen, for plutselig er nettsiden din i fritt fall i søkeresultatet uten at du skjønner hvorfor.

Ved å følge med på algoritme oppdateringene kan man kontinuerlig tilpasse seg og gjøre de rette justeringene underveis. 

SEO i 2020 – hva er nytt?

Som nevnt tidligere er søkemotoroptimalisering i stadig endring og utvikling. Så hvor bør fokuset ligge i 2020?

BERT – den største Google oppdateringen på 5 år

Google har nylig lansert sin største oppdatering siden Rankbrain ble lansert i 2015.

BERT står for Bidirectional Encoder Representations from Transformers og vil påvirke 1/10 av Google søk.

Veldig kort forklart handler BERT om at Google på en bedre måte enn tidligere vil være i stand til å forstå nyanser, kontekst og sammenhenger i et Google søk, og dermed gi brukeren enda bedre og relevante treff.

Dette betyr at Google på en bedre måte klarer å tolke lange søkefraser og setninger og forstår språk mer som oss mennesker. Evnen til å forstå preposisjoner som f.eks «og», «til» «av», «på» og «for» blir bedre og tillater dermed søkemotor å forstå sammenhenger i lengre setninger.

Hvordan bør du ta hensyn til BERT oppdateringen?

Det er allerede mange spekulasjoner om hvordan oppdateringen vil påvirke SEO, men det viktigste en kan konkludere med allerede er viktigheten av å lage innhold av høy kvalitet som samsvarer med hensikten og målet bak et Google søk.

Lag en SEO strategi for 2020

Som du sikkert har skjønt er SEO er kontinuerlig arbeid som man i mer eller mindre grad bør jobbe med hele tiden. SEO er ikke ulikt andre markedsaktiviteter, og det er derfor viktig å planlegge.

Legg en plan for det nye året og sett klare målsetninger for:

SEO er langsiktig arbeid og krever planlegging.

Kan du gjøre SEO arbeid selv?

I og med SEO er i stadig utvikling og endring, er det viktig at du finner oppdatert informasjon. Det som var viktig i 2018 kan være ubetydelig i 2019.

Les deg opp på endringene du skal gjøre og sørg for at informasjonen er oppdatert og fra et pålitelig nettsted. Gjør man dette er det mye viktig SEO arbeid man kan gjøre – uten nevneverdig erfaring eller kunnskaper. Vær likevel forsiktig at du ikke bryter Google´s retningslinjer, da det kan resultere i dårlige resultater og i verste fall straff fra Google.

Trenger din bedrift hjelp med SEO?

Aptum jobber daglig med SEO og kan vise til høy kompetanse og bred erfaring fra mange ulike bransjer. Trenger din bedrift hjelp med søkemotoroptimalisering?

Aptum tilbyr flere SEO tjenester. Kontakt vårt kontor i Kristiansand eller Mandal, eller ta direkte kontakt med vår SEO konsulent for en uforpliktende samtale.